The Virungas are a chain of eight volcanoes which dot the borders of Uganda, the Democratic Republic of the Congo and Rwanda.
Most of these volcanoes are dormant, except Mount Nyiragongo 3,462 metres (11,358 ft.) and Mount Nyamuragira 3,063 meters (10,049 ft.), both in the Democratic Republic of the Congo.
Recent eruptions occurred in 2006 and in January, 2010. Mount Karisimbi is the highest volcano at 4,507 meters (14,787 ft.).
The oldest mountain is Mount Sabyinyo, which rises 3,634 meters (11,923 ft.) above sea level.
Three of the conical peaks are in Uganda’s Mgahinga Gorilla National Park i.e. Muhavura (4,127m) which is the highest of the peaks in Mgahinga Gorilla National Park.
The name means guide, and the Batwa used to look for its high peak to help orient them in the forest.
Muhavura volcano also called Volcan Muhabura is an extinct volcano at the easternmost end of the Virunga Mountains in east central Africa.
It lies northeast of Lake Kivu on the border between Uganda and Rwanda.
It is more than 13,500 ft. high, and its crater contains a lake.
The volcano forms part of the Virunga National Park that rises to 4127 m at the NE end of the Virunga Range.
It is a relatively youthful stratovolcano with a small 40-m-wide lake in its summit crater.
The 3474-m-high Gahinga (Mgahinga) volcano is joined to Muhavura on the west by a broad saddle.
The two volcanoes have produced basanitic-to-trachyandesitic lavas.
A small parasitic crater has been recently active, but the age of the latest eruption of Muhavura is not known.
It has a crystal clear crater lake about 36m wide at its summit.
The top commands panoramic views far into Uganda, Rwanda and along the length of the Virunga chain.
Mount Gahinga (3,474m) is the smallest of the Virunga volcanoes.
It is named after the local practice of tidying the volcanic debris that clutters local farmland into neat cairns – or Gahinga. Its swamp-filled crater is around 180m wide.
Sabinyo also called Volcan Sabinyo, or Volcan Sabyinyo, extinct volcano (11,500 feet [3,505 m]) in the Virunga Mountains of east-central Africa.
It lies northeast of Lake Kivu and south-southeast of Rutshuru, Congo (Kinshasa).
Its summit marks the junction of the Congo (Kinshasa)–Rwanda–Uganda borders. It forms part of the Virunga National Park, which is the home of the mountain gorilla.
Sabinyo which also means old man’s teeth is a reference to its jagged summit which is dissected by deep gorges and ravines.
The countries that share the Virungas – Uganda, Rwanda and the DR Congo – meet on the highest of Sabinyo’s stumpy peaks.
This volcano offers 3 challenging peaks to climb. A climb up the mountain takes one up a ridge along the eastern side of the climb peak 1.
If you are to continue, the climb peak 11 involves walking as ridge with breath- taking drops into gorges of Rwanda and Uganda.
Finally, the hike up to the peak 11 is steep with several ladders and mush scrambling.
You are guaranteed to get your hands dirty en-route to peak 111.
Once on top, you will be in Rwanda, DRC and Uganda at the same time. The journey takes about 8hrs round to cover the 14km stretch.
Tourism Observer
Showing posts with label Mgahinga. Show all posts
Showing posts with label Mgahinga. Show all posts
Monday, 28 August 2017
Sunday, 27 August 2017
UGANDA: Mountain Gorillas
Silverback (Male Mountain Gorilla)
Mgahinga is home to the habituated Nyakagezi gorilla group - a fairly nomadic bunch that has been known to cross the border into Rwanda and the Congo.
The family includes the lead silverback Bugingo who is around 50 years old and father to most of the group; his silverback sons, Mark and Marfia; and two blackbacks, Rukundo and Ndungutse, who love to pose and play in the trees.
The two females, Nshuti and Nyiramwiza, both have babies Furraha and Nkanda respectively.
The mountain gorilla (Gorilla beringei beringei) is one of the two subspecies of the eastern gorilla. There are two populations.
One is found in the Virunga volcanic mountains of Central Africa, within three National Parks: Mgahinga, in south-west Uganda Volcanoes, in north-west Rwanda; and Virunga in the eastern Democratic Republic of Congo (DRC).
The other is found in Uganda's Bwindi Impenetrable National Park. Some primatologists consider the Bwindi population in Uganda may be a separate subspecies though no description has been finished. As of November 2012, the estimated total number of mountain gorillas is around 880.
Historically Mountain gorillas are descendants of ancestral monkeys and apes found in Africa and Arabia during the start of the Oligocene epoch (34-24 million years ago). The fossil record provides evidence of the hominoid primates (apes) found in east Africa about 18–22 million years ago.
The fossil record of the area where mountain gorillas live is particularly poor and so its evolutionary history is not clear It was about 9 million years ago that the group of primates that were to evolve into gorillas split from their common ancestor with humans and chimps; this is when the genus Gorilla emerged.
It is not certain what this early relative of the gorilla was, but it is traced back to the early ape Proconsul africanus. Mountain gorillas have been isolated from eastern lowland gorillas for about 400,000 years and these two taxa separated from their western counterparts approximately 2 million years ago .
There has been considerable and as yet unresolved debate over the classification of mountain gorillas. The genus was first referenced as Troglodytes in 1847, but renamed to Gorilla in 1852.
It was not until 1967 that the taxonomist Colin Groves proposed that all gorillas be regarded as one species (Gorilla gorilla) with three sub-species Gorilla gorilla gorilla (western lowland gorilla), Gorilla gorilla graueri (lowland gorillas found west of the Virungas) and Gorilla gorilla beringei (mountain gorillas including, Gorilla beringei found in the Virungas and Bwindi).
In 2003 after a review they were divided into two species (Gorilla gorilla and Gorilla beringei) by The World Conservation Union (IUCN).
Physically the fur of the mountain gorilla is often thicker and longer than of other gorilla species, enables them to live in colder temperatures.
The gorilla is massive, with a short, thick trunk and broad chest and shoulders. Its eyes and ears are dwarfed by its large head and hairless, shiny black muzzle.
Older males develop a crown of muscle and hair that makes the head look even longer. The arms are longer than the stubby legs. The fully adult male mountain gorilla is twice as large as the female.
Adult males are called silverbacks because a saddle of gray or silver-colored hair develops on their backs with age. The hair on their backs is shorter than on most other body parts, and their arm hair is especially long. Fully erect, males reach 1.9 m (6 ft. 3 in) in height, with an arm span of 2.3 m (7 ft. 7 in) and weigh 220 kg
The mountain gorilla inhabits the Albertine Rift montane cloud forests and of the Virunga Volcanoes, ranging in an altitude from 2,200–4,300 meters (7,200–14,100 ft.).
Most are found on the slopes of three of the dormant volcanoes: Karisimbi, Mikeno, and Visoke. The vegetation is very dense at the bottom of the mountains, becoming sparser at higher elevations, and the forests where the mountain gorilla lives are often cloudy, misty and cold.
The mountain gorilla is primarily an herbivore; the majority of its diet is composed of the leaves, shoots and stems (85.8%) of 142 plant species.
It also feeds on bark (6.9%), roots (3.3%), flowers (2.3%), and fruit (1.7%), as well as small invertebrates. (0.1%). Adult males can eat up to 34 kilograms of vegetation a day, while a female can eat as much as 18 kilograms.
The mountain gorilla is highly social and lives in relatively stable, cohesive groups held together by long-term bonds between adult males and females. Relationships among females are relatively weak.
These groups are nonterritorial; the silverback generally defends his group rather than his territory. In the Virunga mountain gorillas, the average length of tenure for a dominant silverback is 4.7 years .61% of groups are composed of one adult male and a number of females and 36% contain more than one adult male.
The remaining gorillas are either lone males or exclusively male groups, usually made up of one mature male and a few younger males Group sizes vary from five to thirty, with an average of ten individuals.
A typical group contains: one dominant silverback, who is the group's undisputed leader; another subordinate silverback,usually a younger brother, half-brother, or even an adult son of the dominant silverback; one or two black backs, who act as sentries; three to four sexually mature females, who are ordinarily bonded to the dominant silverback for life; and from three to six juveniles and infants.
The gorilla is shy and retiring rather than ferocious and treacherous. It usually seeks no trouble unless harassed but will valiantly defend its family group if threatened. Family groups are close-knit and may have up to 30 members, but even if smaller, the group usually consists of at least one older male, one or more females and a few juveniles.
Gorillas have strong attachments to members of their own group and even when groups meet and mingle and then subsequently part, each animal tends to remain with its respective unit.
An adult male called a silverback named for the silvery gray hairs on its back normally leads each group, serving as its chief protector and defender. Gorillas continually wander through their home ranges of 10 to 15 square miles, feeding and resting throughout the day.
Because gorillas are nomadic, they build new nests each day at dusk, constructing them of bent branches in a tree or of grasses on the ground.
A group's hierarchy, ritualized behavior and bluff charges between males prevent conflict among and between groups.
Gorillas scream, grab foliage and stuff it in their mouths, stand erect on their hind legs, tear up and throw plants, drum on the chest with hands or fists, stamp their feet, strike the ground with the palms of their hands and gallop in a mock attack on all fours.
Mountain gorillas have a slow rate of reproduction. Females give birth for the first time at about age 10 and will have more offspring every three or four years.
A male begins to breed between 12 and 15 years, when he is in charge of his own group. Able to conceive for only about three days each month, the female produces a single young.
Newborn gorillas are weak and tiny, weighing in at about 4 pounds. Their movements are as awkward as those of human infants, but their development is roughly twice as fast.
At 3 or 4 months, the gorilla infant can sit upright and can stand with support soon after. It suckles regularly for about a year and is gradually weaned at about 31/2 years, when it becomes more independent.
Though strong and powerful, gorillas are generally gentle and shy. Severe is rare in stable groups, but when two mountain gorilla groups meet, the two silverbacks can sometimes engage in a fight to death, using their canines to cause deep, gaping injuries.
The entire sequence has nine steps: (1) progressively quickening hooting, (2) symbolic feeding, (3) rising bipedally, (4) throwing vegetation, (5) chest-beating with cupped hands, (6) one leg kick, (7) sideways running, two-legged to four-legged, (8) slapping and tearing vegetation, and (9) thumping the ground with palms to end display.
Tourism Observer
Mgahinga is home to the habituated Nyakagezi gorilla group - a fairly nomadic bunch that has been known to cross the border into Rwanda and the Congo.
The family includes the lead silverback Bugingo who is around 50 years old and father to most of the group; his silverback sons, Mark and Marfia; and two blackbacks, Rukundo and Ndungutse, who love to pose and play in the trees.
The two females, Nshuti and Nyiramwiza, both have babies Furraha and Nkanda respectively.
The mountain gorilla (Gorilla beringei beringei) is one of the two subspecies of the eastern gorilla. There are two populations.
One is found in the Virunga volcanic mountains of Central Africa, within three National Parks: Mgahinga, in south-west Uganda Volcanoes, in north-west Rwanda; and Virunga in the eastern Democratic Republic of Congo (DRC).
The other is found in Uganda's Bwindi Impenetrable National Park. Some primatologists consider the Bwindi population in Uganda may be a separate subspecies though no description has been finished. As of November 2012, the estimated total number of mountain gorillas is around 880.
Historically Mountain gorillas are descendants of ancestral monkeys and apes found in Africa and Arabia during the start of the Oligocene epoch (34-24 million years ago). The fossil record provides evidence of the hominoid primates (apes) found in east Africa about 18–22 million years ago.
The fossil record of the area where mountain gorillas live is particularly poor and so its evolutionary history is not clear It was about 9 million years ago that the group of primates that were to evolve into gorillas split from their common ancestor with humans and chimps; this is when the genus Gorilla emerged.
It is not certain what this early relative of the gorilla was, but it is traced back to the early ape Proconsul africanus. Mountain gorillas have been isolated from eastern lowland gorillas for about 400,000 years and these two taxa separated from their western counterparts approximately 2 million years ago .
There has been considerable and as yet unresolved debate over the classification of mountain gorillas. The genus was first referenced as Troglodytes in 1847, but renamed to Gorilla in 1852.
It was not until 1967 that the taxonomist Colin Groves proposed that all gorillas be regarded as one species (Gorilla gorilla) with three sub-species Gorilla gorilla gorilla (western lowland gorilla), Gorilla gorilla graueri (lowland gorillas found west of the Virungas) and Gorilla gorilla beringei (mountain gorillas including, Gorilla beringei found in the Virungas and Bwindi).
In 2003 after a review they were divided into two species (Gorilla gorilla and Gorilla beringei) by The World Conservation Union (IUCN).
Physically the fur of the mountain gorilla is often thicker and longer than of other gorilla species, enables them to live in colder temperatures.
The gorilla is massive, with a short, thick trunk and broad chest and shoulders. Its eyes and ears are dwarfed by its large head and hairless, shiny black muzzle.
Older males develop a crown of muscle and hair that makes the head look even longer. The arms are longer than the stubby legs. The fully adult male mountain gorilla is twice as large as the female.
Adult males are called silverbacks because a saddle of gray or silver-colored hair develops on their backs with age. The hair on their backs is shorter than on most other body parts, and their arm hair is especially long. Fully erect, males reach 1.9 m (6 ft. 3 in) in height, with an arm span of 2.3 m (7 ft. 7 in) and weigh 220 kg
The mountain gorilla inhabits the Albertine Rift montane cloud forests and of the Virunga Volcanoes, ranging in an altitude from 2,200–4,300 meters (7,200–14,100 ft.).
Most are found on the slopes of three of the dormant volcanoes: Karisimbi, Mikeno, and Visoke. The vegetation is very dense at the bottom of the mountains, becoming sparser at higher elevations, and the forests where the mountain gorilla lives are often cloudy, misty and cold.
The mountain gorilla is primarily an herbivore; the majority of its diet is composed of the leaves, shoots and stems (85.8%) of 142 plant species.
It also feeds on bark (6.9%), roots (3.3%), flowers (2.3%), and fruit (1.7%), as well as small invertebrates. (0.1%). Adult males can eat up to 34 kilograms of vegetation a day, while a female can eat as much as 18 kilograms.
The mountain gorilla is highly social and lives in relatively stable, cohesive groups held together by long-term bonds between adult males and females. Relationships among females are relatively weak.
These groups are nonterritorial; the silverback generally defends his group rather than his territory. In the Virunga mountain gorillas, the average length of tenure for a dominant silverback is 4.7 years .61% of groups are composed of one adult male and a number of females and 36% contain more than one adult male.
The remaining gorillas are either lone males or exclusively male groups, usually made up of one mature male and a few younger males Group sizes vary from five to thirty, with an average of ten individuals.
A typical group contains: one dominant silverback, who is the group's undisputed leader; another subordinate silverback,usually a younger brother, half-brother, or even an adult son of the dominant silverback; one or two black backs, who act as sentries; three to four sexually mature females, who are ordinarily bonded to the dominant silverback for life; and from three to six juveniles and infants.
The gorilla is shy and retiring rather than ferocious and treacherous. It usually seeks no trouble unless harassed but will valiantly defend its family group if threatened. Family groups are close-knit and may have up to 30 members, but even if smaller, the group usually consists of at least one older male, one or more females and a few juveniles.
Gorillas have strong attachments to members of their own group and even when groups meet and mingle and then subsequently part, each animal tends to remain with its respective unit.
An adult male called a silverback named for the silvery gray hairs on its back normally leads each group, serving as its chief protector and defender. Gorillas continually wander through their home ranges of 10 to 15 square miles, feeding and resting throughout the day.
Because gorillas are nomadic, they build new nests each day at dusk, constructing them of bent branches in a tree or of grasses on the ground.
A group's hierarchy, ritualized behavior and bluff charges between males prevent conflict among and between groups.
Gorillas scream, grab foliage and stuff it in their mouths, stand erect on their hind legs, tear up and throw plants, drum on the chest with hands or fists, stamp their feet, strike the ground with the palms of their hands and gallop in a mock attack on all fours.
Mountain gorillas have a slow rate of reproduction. Females give birth for the first time at about age 10 and will have more offspring every three or four years.
A male begins to breed between 12 and 15 years, when he is in charge of his own group. Able to conceive for only about three days each month, the female produces a single young.
Newborn gorillas are weak and tiny, weighing in at about 4 pounds. Their movements are as awkward as those of human infants, but their development is roughly twice as fast.
At 3 or 4 months, the gorilla infant can sit upright and can stand with support soon after. It suckles regularly for about a year and is gradually weaned at about 31/2 years, when it becomes more independent.
Though strong and powerful, gorillas are generally gentle and shy. Severe is rare in stable groups, but when two mountain gorilla groups meet, the two silverbacks can sometimes engage in a fight to death, using their canines to cause deep, gaping injuries.
The entire sequence has nine steps: (1) progressively quickening hooting, (2) symbolic feeding, (3) rising bipedally, (4) throwing vegetation, (5) chest-beating with cupped hands, (6) one leg kick, (7) sideways running, two-legged to four-legged, (8) slapping and tearing vegetation, and (9) thumping the ground with palms to end display.
Tourism Observer
Subscribe to:
Posts (Atom)

